Vad kan man äta när man har glutenintolerans?
Publicerad: 2011-06-27
Uppdaterad: 2023-10-03
Vilka livsmedel kan man äta när man har glutenintolerans (celiaki)?
Glutenintolerans kallas med ett annat namn för celiaki, som är en autoimmun sjukdom. Immunförsvaret reagerar om en person med glutenintolerans äter något som innehåller gluten och kan ge olika symptom. Gluten finns i vete, korn, råg och havre (undantag glutenfri havre). Livsmedel som innehåller gluten är t.ex. bröd, pasta, kakor, bullar, en del kryddmixer m.m. Havre innehåller i sig innehåller inte gluten med vid vanlig fabriksproduktion finns risk för kontaminering med vete. På marknaden idag finns det ett par leverantörer som har skyddat tillverkningen av havre för att undvika kontaminering och säljer glutenfria havregryn (Finax och Semper).
Glutenfri bakning och matlagning
Naturligt glutenfria mjölsorter finns i form utav rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl och potatismjöl. Utbudet utav glutenfria mjölsorter med olika typer av mixer ökar kontinuerligt.
Vad kan jag INTE äta när jag har glutenintolerans (celiaki)?
En person med glutenintolerans kan inte äta livsmedel som innehåller:
- vete
- durumvete
- spelt
- grahamsmjöl
- siktmjöl
- emmer
- med flera vetesorter
- råg
- korn
- havre (undantaget havre som odlats separat för att inte bli smittat av gluten ifrån vete, råg eller korn)
- kli/groddar och kärnor ifrån råg/vete/kornsorter
Vad äter man när man tränar och har glutenintolerans?
Energipåfyllning behöver man dagligen oavsett aktivitetsnivå och som glutenintolerant kan det krävas en del planering. Sortimentet i butiker och i restauranger med varmrätter och mellanmål ökar ständigt men det kan vara bra att ha förberett något ätbart i förväg.
Hur lagar du glutenfri mat?
Att laga mat som är glutenfri kan vara enkelt eller utmanande beroende på vilken rätt som skall serveras. En del maträtter blir naturligt helt glutenfria genom andra val utav basvaror, såsom ris eller potatis istället för pasta. Maizena istället för redning med vetemjöl.
Kort lista på saker som innehåller gluten (finns många fler):
- Vetemjöl
- Pasta
- penne
- makaroner
- Bröd
- baguetter
- Bullar
- Kakor
- Pizza
- Kebab bröd
- Pitabröd
- Tortilla bröd
- Fiskpinnar
- Schnitzel
- Lasagne plattor & bechamelsås
- Såser som har retts med vetemjöl
- Kinesisk soja (läs mer om glutenfri sojasås nedan)
- Rågmjöl
- Bullar, bröd eller annat bakat med råg
- Blodkorv
- Kornmjöl
- Bullar, bröd eller annat som är bakat med kornmjöl
- Fullkornsmjöl
- fullkornsbröd, fullkornsbullar eller annat bakat med fullkornsmjöl
Vad kan jag byta ut bröd och pasta mot när man har glutenintolerans?
Det finns ett antal producenter som gör färdigpaketerade bröd som är glutenfria, som man kan köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Sortimentet kan dock skilja sig ifrån butik till butik. Nedan finns en lista på några utav tillverkarnas glutenfria brödsortiment.
Fria, glutenfritt
Fria Bröd AB är ett familjeägt företag som gör gluten och mjölkfria livsmedel sedan 1996. De gör allt ifrån brödsorter till pizzabottnar. Nedan är länken till Frias webbsida med deras glutenfria sortiment.
Finax glutenfritt
Finax är ett företag som ligger i Nordvästra Skåne och som började göra glutenfria produkter 1983. De tillverkar glutenfriamjölmixer och även glutenfritt knäckebröd.
Semper glutenfritt
Semper är ett företag som arbetar både inom barnmat och inom glutenfritt. Förutom att de finns i Sverige finns de även Norge, Finland och Danmark. Semper gör bland annat glutenfria brödsorter och olika kaksorter.
Schär Glutenfritt
Schär startades i Tyskland och började göra sina första glutenfria produkter i 1981. Sedan dess har de köpt upp ett antal andra företag och idag säljer de glutenfria produkter i både Europa och i USA. Schär gör bland annat glutenfria brödsorter och olika kaksorter. Nedan finns hela Schärs glutenfria sortiment.
Elovena
Elovena är ett Finskt varumärkte för havreprodukter som inkluderar glutenfria havrebaserade bröd. Deras produkter finns att köpa i Sverige bland annat hos Coop.
Elovenas glutenfria sortiment.
Vad kan man byta ut mjölet med när man har glutenintolerans?
- Glutenfria mjölmixer,
kan användas istället för vanligt mjöl och tillverkas av t.ex. Semper och Lailas mjöl - Rismjöl,
fungerar bra att använda till att baka kakor med - Majsmjöl,
smakar ganska mycket majs men prova Maizena som smakar mindre majs - Sojamjöl,
smakar ganska mycket soja men är bra eftersom det innehåller mycket protein - Bovetemjöl,
är väldigt bra att baka bröd med och innehåller mycket fiber - Bovetegryn,
fungerar bra att använda istället för havregryn ifall man inte tål det - Havregryn (glutenfria, tillverkas av bland annat Semper och Finax),
fungerar bra istället för havregryn
Ett tips när man försöker baka glutenfritt är att degen blir lösare och svårare att baka med, så man får ha tålamod och vara försiktig. Ifall man tål ägg kan man använda det i degen för att t.ex. göra så att bröd och bullar hänger ihop bättre. Bovetegryn är också ett bra alternativ för det gör degen lite mer kompakt för bovete innehåller mycket fiber.
Glutenfri sojasås
Det finns glutenfria sojasåser som t.ex. den ifrån Kikkoman som kallas ”Naturally brewed Tamari gluten-free soy sauce”. De använder inte vetemjöl för att producera den utan bara sojabönor, vatten, salt och alkohol.
Läs mer om naturligt glutenfri sojasås på Kikkomans hemsida.
Hur hittar jag fler glutenfria saker?
De flesta stora matbutiker har glutenfria produkter på en egen hylla, så man kan fråga personalen var det finns. Det finns många företag som gör glutenfria produkter t.ex. Schär, Semper, Lailas, Fria Bröd, Finax, MixWell m.fl.
Vilka saker kan innehålla gluten som jag inte tänkt på?
- ”Kinesisk” soja, typ KIKKOMAN soja, den innehåller sojabönor, vete, salt och vatten (dock har Livsmedelsverket gjort en undersökning som visar att de flesta typer av ”kinesisk soja” innehåller väldigt låga mängder gluten).
- Lösgodis, kan innehålla gluten eftersom de innehåller vetestärkelse som kan innehålla gluten
Vilka ord på innehållsförteckningen betyder egentligen att det innehåller gluten?
Ifall något av dessa orden står i innehållsförteckningen på mat innehåller de gluten:
- vete
- råg
- korn
- spelt/speltvete
- kamut
- graham
- dinkel
- durum
- rågvete
- rågvete-mjöl
- rågvete-fiber
- rågvete-kli
- rågvete-groddar
- rågvete-kross
- rågvete-flingor
- rågvete-gryn
- bulgur
- couscous
- dinkelmannagryn
- gluten
- glukossirap (kan innehålla små mängder gluten)
- havregryn (vanlig havregryn kan innehåll gluten, det måste vara special havregryn som är glutenfritt odlat)
- havremust
- idealmjöl
- kruskakli
- malt (kan innehålla gluten, det beror på hur de gör malten)
- maltodextrin (kan innehålla mycket små mängder gluten)
- maltextrakt
- maltsirap
- mannagryn
- matvete
- pasta
- rågsikt
- semolina
- skorpmjöl
- sojasås (kan innehålla små mängder gluten, men det finns glutenfri sojasås att köpa)
- ströbröd
- stärkelse/modifierad stärkelse (kan innehålla små mängder gluten)
- surdeg
- veteprotein
- vetesirap
- vetestärkelse (ifall det inte är i glutenfria produkter kan det innehålla gluten)
- vört
Vilka ord på innehållsförteckningen tror man innehåller gluten men INTE gör det?
- arrowrot
- bovete (-mjöl/-kross/-flingor)
- fruktkärnmjöl/johannesbrödmjöl (OBS! baljväxt)
- fiberhusk
- fibrex
- glutamat
- glutaminsyra
- guarkärnmjöl (OBS! baljväxt)
- hirs
- jams (-mjöl)
- maltarom
- maltos
- maltsocker
- potatis
- po-fiber
- potatismjöl
- ris
- rismjöl
- risstärkelse
- soja
- sojamjöl
- majs
- majsmjöl
- majsstärkelse
- tarakärnmjöl (OBS! baljväxt)
- vetegroddolja
- vetegräs
Vad bjuder jag på gäster med glutenintolerans?
Prata med din gäst först och fråga vilka produkter de kan äta, för olika personer kan reagera olika på olika produkter och köp sedan exakt det som beskrivs.
Du kan också laga glutenfritt genom att servera ris eller potatis istället för pasta, och använda Maizena i såsen istället för mjöl, och inte använda panering på kött eller fisk.
Uppdateringar
- 2011-10-20, Har uppdaterat rubriker så du lättare kan hitta, t.ex. ”Glutenfri fika & glutenfria kakor” istället för ”Glutenfria och mjölkfria kanelbullar och muffins”
- 2012-06-16, Lade till bilden överst med vete och samlade alla källor under rubriken källor
- 2012-07-20, Lade till texten om ”Vad man INTE kan äta när man har glutenintolerans (celiaki)
- 2012-11-22, Lade till fler bilder på glutenfria bröd och kakor och uppdaterade lite av texten för att förtydliga och lade till länkar till glutenfria recept, vad man äter när man tränar och har glutenintolerans, och länk till översiktssidan med alla artiklar om glutenintolerans
- 2013-05-23, Lade till bilden på den helt glutenfria Kikkoman sojasåsen och informationen kring den. Lade även till flera glutenfria pastasorter ifrån Semper och Schär som t.ex. makaroner, lasangeplattor och fusilli och en bild på en glutenfri pizzabotten ifrån Semper.
- 2015-01-03, Lade till hela det glutenfria sortimentet ifrån Semper, Schär, Finax, och Fria.
- 2015-03-04, Komprimerade bilden på vetefältet och på Schärs glutenfriabröd för att minska laddningstiden på sidan
- 2015-09-29, Uppdaterade en del länkar.
- 2016-08-05, Uppdaterade texten under rubriken ”Vilka livsmedel kan man äta när man har glutenintolerans (celiaki)?” och lade till ”Glutenfri matlagning och bakning”.
- 2020-06-20, Tog bort listor på brödtyper och olika glutenfriaprodukttyper som respektive tillverkare har och länkade istället direkt till tillverkarna då deras utbud konstant uppdateras. Lade till ett stycke kring Elovena, det glutenfria havrebrödet ifrån Finland.
- 2021-07-20, Uppdaterade brutna länkar till Fria, Kikkoman och Schär.
- 2021-08-11, Uppdaterade en bruten länk till Frias sortiment
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5
Hej!
Jag undrar om havremjölk/grädde är ok att andvända om man är allergisk mot gluten?
Mvh Jenny
Hejsan Jenny,
man får prova sig fram. En del personer som har glutenintolerans reagerar inte på havre och en del gör. Det är viktigt att köpa havre som är gjord för personer med glutentintolerans. Ifall du vill köpa vanlig havre, så köp den sorten som är anpassad för glutenintoleranta. Semper säljer en typ av havre som är odlad separat ifrån glutenkällor för att den skall vara OK för dem som har glutenintolerans. Prolemet med havremjölk eller havregrädde är att det inte är säkert att havret i dem är odlad separat ifrån sädesslag med gluten, så en glutenintolerant kan reagera på dem.
Hoppas det gav dig svar på frågan,
Mvh Lise-Lotte
Vanliga havregryn är väl utan gluten, det är väl sådana som behandlats speciellt som innehåller gluten? Till exempel fiberhavregryn som har fått tillsatta fibrer från vetekli? http://www.1177.se/Vastmanland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/
Vanlig havre som inte är märkt glutenfri har inte odlats med hänsyn till att inte blandas med andra sädesslag och kan innehålla spår av gluten ifrån andra sädesslag pga tillverkningsprocessen/odlingsprocessen. Därför rekommenderar jag att man köper den som är märkt glutenfri och inte bara vanlig havre ifall man är känslig. Ifall du läser under rubriken ”Alla som har glutenintolerans kan äta havre” på länken du skickade nämner man just havre som är garanterad glutenfri, dvs special odlad och special förpackad havre, och rekommenderar den till barn.
Hoppas svaret hjälper dig på vägen 🙂
Mvh Lise-Lotte
Hej, jag undrar hur det är med havrekli? Jag är nämligen ”ny” glutenintolerant och inte säker på om jag kan äta det. Mina föräldrar brukar köpa Kungsörnens Havrekli och jag är inte säker på om jag som glutenintolerant kan käka det? Är det fritt fram att äta det eller inte?
MVH
Elly 🙂
Hejsan Elly, havre kan innehålla spår av gluten ifall den odlas tillsammans med andra sädesslag. Det är därför tex Axa och Semper säljer glutenfri havre som är odlad separat ifrån sädesslag som innehåller gluten.
Det är olika ifrån person till person ifall man reagerar på spår av gluten och det får man försiktigt prova sig fram till. Det innebär att havrekli kan innehålla spår av gluten och att du eventuellt reagerar på det.
/Lise-Lotte
Mycket bra sida för mig som blivit ny i detta . Mycket man ska ta in och jag tycker att jag fann mycket på denna sida,,Tack så mycket 🙂
Vad trevligt att du hittade information som hjälpte dig 🙂
/Lise-Lotte
Finns det glutenfria mannagryn o i så fall
vem säljer dom.
Hejsan Carin,
det enda glutenfria mannagryn vi hittat är Zwicky Hirsmannagryn, och hirs är naturligt fritt ifrån gluten.
Alternativt kan du prova att göra Polentagröt som görs på polenta (majs) som brukar vara omtyckt av de som testat och som tål majs.
Lycka till!
Mvh Lise-Lotte
Vad finns i blodkorv som är gluten?
Hejsan Åsa,
det är olika ifrån fabrikat till fabrikat men den kan innehålla t.ex. vetemjöl, skorpmjöl eller rågmjöl som i sin tur innehåller gluten.
Mvh Lise-Lotte
Glutamat står som glutenfritt här, jag fick reda på av en man som jobbar med kryddor han sa att vad många inte vet är att glutamat innehåller gluten för det är gjort på rent gluten. Han sa att jag ska passa mig för dessa kryddor samt vilka E ämnen jag skulle passa mig för oxå. Och vad jag vet så om jag äter en glutenfri kost och får i mig krydda med glutamat i så blir jag dålig. Nu är jag iofs superkänslig och reagerar rätt kraftigt på minsta gluten. Jag väljer iaf bort även saker med glutamat för att vara på säkra sidan.
Hejsan Petra,
glutamat är egentligen glutaminsyra, kalciumglutamat, mononatriumglutamat, monoammoniumglutamat eller magnesiumglutamat och det finns i naturlig form i t.ex. grönsaker, soja och i vete. När man inom industrin framställer natriumglutamat som är en typ av salt kan man göra det t.ex. ur sockerrör, ris, majs eller vete.
Värt att notera här är att man kan framställa glutamat ur vete men slutprodukten som i detta fall är salt inte innehåller gluten som är en proteinsort.
Enligt de definitioner vi idag har på glutenfritt och naturligt glutenfritt innehåller inte glutamat gluten ifall inte man vid tillverkningen har gjort något fel och fått spår av gluten med i slutprodukten.
Sedan kan man reagera på livsmedel som innehåller glutamat av andra orsaker för det kan finnas andra ingredienser i livsmedel som kroppen reagerar på men det har inte någon koppling till gluten eller glutenintolerans.
Jag hoppas att det gjorde det lite tydligare 🙂
Mvh Lise-Lotte