Hur vet jag om jag har majsallergi?
Publicerad: 2020-12-06
Uppdaterad: 2023-10-03
Prata med din läkare om en allergiutredning
Majsallergi räknas som en ovanlig matallergi i både Europa och USA. 1 2 3 4 Enligt FARE (Food Allergy Research and Education) står mjölk, ägg, jordnötter, nötter, soja, vete, fisk och skaldjur för 90% av alla allergiska reaktioner i USA. 4 Men FARE tillägger att man har fått in rapporter på allergiska reaktioner på grund av andra livsmedel än de ovan nämnda, bland annat majs.
I de fåtal vetenskapliga studier som gjorts kring majsallergi har man kunnat påvisa allergi mot majs via vanliga födoämnesallergi tester såsom pricktester och eller placebo tester (försökspersonen med påstådd majsallergi har fått äta en låg dos majs eller en placebo för att se om de får någon reaktion). 1 2
Om man har majsallergi kan det framkalla en allvarlig kraftig allergisk reaktion (anafylaktisk chock) och därför är det viktigt att inte försöka utreda det ensam utan kontakta läkare för hjälp. 1 5
Vad är en anafylaktisk chock?
Anafylaktisk chock kan även kallas allergisk chock, och det kan ge följande initiala symptom: 6,7
- domning i läppar och tunga
- röd i ansiktet
- klåda i hårbotten, ansikte och eller näsa
- nässelutslag
- plötsliga kräkningar eller diarréer
- matt, yr eller känns som om man ska svimma
om man inte får behandling snabbt kan det leda till följande livshotande symptom:
- svår astma
- blodtrycksfall
Ger majsallergi alltid anafylaktisk chock?
Majsallergi kan ge olika kraftiga reaktioner där anafylaktisk chock är den värsta. Majsallergi kan ge mildare symptom såsom: 8
- Utslag eller eksem Illamående
- kramp i magen
- förstoppning
- kräkningar eller diarré
- Täppt näsa eller rinnande näsa
- Nysningar
- Huvudvärk
Hur lever man med majsallergi?
I USA har en kvinna i 40-års åldern med kraftig majsallergi startat en blogg där hon samlar information hur hon tar sig igenom vardagen med majsallergi. Där kan man bland annat läsa hur hon går tillväga för att köpa majsfritt kött. 9
Om man försöker finna vetenskapligt underlag för att kyckling eller nötkött har spår utav majs ifrån sitt foder kvar i köttet så är det svårt att finna. Vid sökningar i några utav de vanligaste vetenskapliga medicinska databaserna (PubMed, SpringerLink) hittades ingenting.
Sökord som användes var:
- ”maize fooder” –> 1 artikel utan relevans
- Proceedings of the VII. Alps-Adria Scientific Workshop, 28 April–2 May 2008, Stara Lesna, Slovakia. Part I,
- artikeln samlade forskningsresultat kring utsäde och djurfoder
- ”corn fooder” –> inget resultat
- ”maize allergy” –> 3 st artiklar PubMed, 6 st. artiklar SpringerLink
- PubMed, ingen utav de 3 artiklarna handlade om att personer med majsallergi reagerade på kött (där djuren fått majsfoder)
- SpringerLink, ingen utav de 6 artiklarna handlade om att personer med majsallergi reagerade på kött (där djuren fått majsfoder)
I USA finns köttproducenter som säljer majsfritt kött
Trots det saknade vetenskapliga underlaget för att majs i foder förs över till köttet finns det köttproducenter i USA som föder upp djur med majsfritt foder för att kunna erbjuda majsfritt kött till de som behöver det. 10
I USA är det även vanligt att man tvättar köttet med majsbaserat rengöring före det får hängtorka för att få bort alla bakterier på köttet. 9 10
Referenser
- 1.Scibilia J, Pastorello E, Zisa G, et al. Maize food allergy: a double-blind placebo-controlled study. Clin Exp Allergy. 2008;38(12):1943-1949. doi:10.1111/j.1365-2222.2008.03094.x
- 2.Pasini G, Simonato B, Curioni A, et al. IgE-mediated allergy to corn: a 50 kDa protein, belonging to the Reduced Soluble Proteins, is a major allergen. Allergy. 2002;57(2):98-106. doi:10.1034/j.1398-9995.2002.1o3413.x
- 3.Venter C, Skypala I, Dean T. Maize allergy: what we have learned so far. Clin Exp Allergy. 2008;38(12):1844-1846. doi:10.1111/j.1365-2222.2008.03123.x
- 4.Other Food Allergens. FARE – Food Allergy Research and Educations. Accessed December 6, 2020. https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens/other-food-allergens
- 5.Andersson I. Matallergi. 1177.se. Published February 1, 2018. Accessed December 6, 2020. https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/allergier-och-overkanslighet/matallergi/
- 6.Andersson I. Allergisk chock. 1177.se. Published July 2, 2020. Accessed December 7, 2020. https://www.1177.se/olyckor–skador/akuta-rad—forsta-hjalpen/allergisk-chock–anafylaxi/
- 7.anafylaktisk reaktion. National Encyclopedin. Accessed December 7, 2020. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/anafylaktisk-reaktion
- 8.Corn Allergy. ACAAI. Published March 8, 2019. Accessed December 7, 2020. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/corn/
- 9.Corn-tamination Series: Avoiding Corn in Meat. Corn Allergy Girl. Published June 22, 2013. Accessed December 7, 2020. https://cornallergygirl.com/2013/06/22/corn-free-meat-processing/
- 10.Grain Allergens i grass feed meat. Northstar Bison . Accessed December 7, 2020. https://northstarbison.com/pages/why-northstar-grain-allergens-in-grass-fed-meat
Uppdateringar
- 2021-12-25, Uppdaterade artikeln med ytterligare information kring majsallergi
Magister i Informatik (Lunds Universitet), 2,5 års lärarstudier (Högskolan Kristianstad) och fristående kurser inom Medicin, Näringslära och Teknik bland annat:
Högskola/Universitet
Kursnamn
Högskolepoäng
Göteborgs Universitet
Antibiotikaresistensens problematik
3
Högskolan Dalarna
Medicinsk baskurs – Anatomi och fysiologi
15
Jönköpings Universitet
Gerontologi, grundkurs
7,5
Luleå Tekniska Universitet
Arbetsmiljö och stress
7,5
Uppsala Universitet
Medicinsk fysik
8
Uppsala Universitet
Grundläggande medicinsk genetik
4,5
Högskolan Kristianstad
Näringslärans grunder
7,5
Högskolan Kristianstad
Matallergi och intolerans
7,5
Högskolan Kristianstad
Näringsfysiologi
7,5
Umeå Universitet
Kost vid graviditet och amning
7,5
Umeå Universitet
Fysisk aktivitet och hälsa för KRAFT-instruktörer
7,5
Hej Lise-lotte. Jag trillade in på din sida efter att ha sökt på allergiska utslag vid intag av glucos-sirap. Först hittade jag på annat ställe om framställning av glucos-sirap från majs och när jag sökte majsallergi hittade jag dig….
Jag har varit känslig mot olika ämnen i maten under en längre tid och får blåsliknande utslag på fingrarna kort efter att jag ätit något olämpligt. Nu senaste har det kommit utslag av ”ingen anledning” tills jag började lägga ihop tillfällena när det funnits glucos-sirap i maten, såser eller annat. Med tanke på att det är så vanligt idag att man stoppar in glucos-sirap i mat nästan överallt. Kanske en koppling att vara vaken på, då vi kanske inte äter så överdrivet mycket ren majs i europa som andra områden, men väl använder dess processade produkter. Bara en tanke, jag fortsätter att logga mina sirapsintag och håller mig undan, men kanske kan det här bidra till de mönster och den forskning du gör i ämnet. Mvh Malin
Hejsan Malin,
tack för att du delar med dig av dina erfarenheter kring glukossirap.
Det är svårt att på egen hand försöka identifiera vilka livsmedel eller tillsatser i livsmedel som gör att man får olika former av reaktioner, så det är positivt att du har hittat ett mönster!
Vad det gäller majsallergi är det få personer i Europa som fått diagnosen majsallergi och ont om vetenskapliga studier kring det. Men jag lyckades hitta en vetenskaplig studie där man bland annat undersökt vilka reaktioner personer med diagnosen majsallergi kan få då de äter tillagad majs. En utav deltagarna i studien fick eksem (Maize Food allergy: A double blind placebo study).
Jag tänkte att det kunde vara intressant för dig att läsa.
Du får gärna återkomma om du upptäcker något mer!
/Lise-Lotte
Jag har genomgått en alergitest , är bla allergisk mot Mais. Kan jag använda glutenfritt Maismjöl då.. seved.
Hejsan Seved,
om din allergitest visar att du är allergisk mot majs då kan du tyvärr inte äta glutenfritt majsmjöl för det innehåller majs, som du är allergisk mot.
Det finns tyvärr majs i flera av de glutenfria mjölsorterna men det finns naturligt glutenfria mjölsorter som till exempel rismjöl, potatismjöl, mandelmjöl och teff. Läs mer om naturligt glutenfria mjölsorter här.
Hoppas att det hjälper dig framåt!
/Lise-Lotte, skrivent Matintolerans Magazin
Hej Lise-Lotte,
Jag misstänker att jag är allergisk mot majs då jag får kramp och väldigt ont i magen när jag ätit det. Hur är det med majsstärkelse? Vad är det i majsen är det man brukar reagera på? Eller är mjöl och stärkelse samma sak?
Hejsan Eva, om man har majsallergi är det proteinet man reagerar på i majsen och det kan ge flera olika typer av symptom, som beskrivs i artikeln ovan.
Majsprotein finns i majsmjöl och det kan finnas spår av det i majsstärkelse, om det finns eller ej beror på tillagningsprocessen.
För att ge ett tydligt svar på din fråga, i majsmjöl finns det gott om majsprotein som kan framkalla symptom hos en person med majsallergi.
I majsstärkelse kan det finnas spår av majsstärkelse, så risken för symptom hos en person med majsallergi är lägre.
Hoppas att det gör det tydligare 🙂
/Lise-Lotte
Jag är så känslig mot majs o svartmögel att jag får jättemagplågor m diarréer o illamående bara jag använder tvål el annat som innehåller citronsyra, citrat, veg ostenzym o tom askorbinsyra som ju i regel tillverkas av svartmögel o majs! Är sen barndomen överkänslig mot äpplen, latex, kiwi, färskpotatis rå, trycksvärta o vissa gräs mm mm Mitt liv är mkt kringskuret!
Hejsan G-B,
beklagar att höra att känsligheten mot majs och svartmögel är så hög att det blir så pass besvärliga symptom.
Har du varit i kontakt med vården kring äpple, latex, kimi och gräs känsligheterna? Senaste årtiondena har framsteg gjorts inom forskning på allergi behandlingar
i form av immunterapi, och ännu nyare är läkemedel som trycker ned reaktionerna i samband med immunterapi.
Här finns en artikel på Forskning.se ifrån 2019 kring forskning som gjorts.
Immunterapi syftar till att lära immunförsvaret att reagera mindre, och helst inte alls, på de allergener som den i dag reagerar på.
Om vården inte kan hjälpa till av olika anledningar så har jag ett par tips för att underlätta vardagen:
Önskar dig välmående och en bättre vardag,
/Lise-Lotte